HREA HREA viert 10-jarig bestaan
Over HREA | E-Learning
Studiehuis Leermiddelen Netwerken
Werelddag tegen de doodstraf

noose10 oktober 2012 -- De eerste Werelddag Tegen de Doodstraf vond plaats in 2003. Dit was een initiatief van de Wereldcoalitie Tegen de Doodstraf, bestaande uit non-gouvernementele organisaties (NGO's), advocatenordes, vakbonden en lokale overheden van over de hele wereld. De Coalitie, die is opgericht door de organisaties die deelnamen aan het eerste Internationale Congres tegen de Doodstraf (Straatsburg 2001), streeft naar de oprichting van nationale coalities, de organisatie van gemeenschappelijke initiatieven en geco÷rdineerde internationale lobbypogingen om staten te sensibiliseren die nog steeds de doodstraf toepassen.

Of er vooruitgang zal geboekt worden in de toekomst, hangt af van het onderwijs van kinderen, want zij vormen tenslotte de toekomstige generatie van politici, activisten, rechters en advocaten. De toekomst van de wereld ligt in hun handen en het is aan hen om zich als volwassene bij de 'abolitionistische familie' te voegen.

Bron: Wereldcoalitie Tegen de Doodstraf


Geselecteerd studiemateriaal

Thematische gids over het Recht op Leven
Deze gids geeft een korte introductie in de vrijwaringmaatregelen om de rechten van de mens op leven te beschermen, alsook de internationale normen tegen de doodstraf en buitengerechtelijke executies.

Curriculum over de Doodstraf voor Middelbare Scholen
Dit curriculum vertelt de geschiedenis van de doodstraf, geeft de pro- en contra-argumenten, de rechtszaken over de doodstraf en bijkomende informatie. De site geeft twee voorbeelden van lesthema's voor leerkrachten. Elk thema bevat uitgebreide takenbundel met onder meer groepswerk, simulaties,  het schrijven van argumentatieve en individuele essays en klasopdrachten.

Educational Guide: World Day 2009
In deze gids worden verschillende activiteiten aangeboden die gelinkt zijn aan de Werelddag Tegen de Doodstraf. Het doelpubliek zijn voornamelijk leerkrachten van studenten tussen 14 en 18 jaar oud.

Internationale standaarden over de doodstraf
Dit document geeft uittreksels van internationale en regionale documenten (verdragen, verklaringen) die relevant zijn voor het afschaffen of beperken van de doodstraf, geordend per onderwerp. De documenten beschrijven onder andere de vrijwaringmaatregelen en de beperkingen op de doodstraf. De appendix van dit document bevat teksten uit relevante secties van de documenten.

Internationale verdragen om de doodstraf af te schaffen:

- Tweede facultatieve protocol bij het Internationaal Verdrag inzake Burgerrechten en Politieke Rechten (1989)

- Protocol No. 6 bij het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (1983)

- Protocol No. 13 bij het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (2002)

- Interamerikaans Verdrag voor de Rechten van de Mens ter Afschaffing van de Doodstraf (1990)


Nuttige links

Wereldcoalitie Tegen de Doodstraf

Raad van Europa over de doodstraf

Amnesty International's website over de doodstraf

Death Penalty Information Center (Verenigde Staten)

 

 

back to top
Bookmark and Share
Deze pagina is ook beschikbaar in het:
العربية
中文
Deutsch
English
Espa˝ol
Franšais
Italiano
Pусский
Portuguŕs
HREA Trainings
Join Our Email List
Email:  
Verwante bronnen

International Death Penalty Abolition Day (1 March)

Verwante e-learning cursus

Human Rights Advocacy

Publikaties